running therapie

Wist jij dat runningtherapie een zeer effectieve methode is die kan worden ingezet als coach traject? Je zet hiermee niet alleen je lichaam maar vooral ook je brein in beweging. Als je last hebt van somberheid, lusteloosheid, een opgejaagd gevoel of andere stress gerelateerde klachten, is (hard-)lopen een zeer goede methode om deze klachten structureel te verminderen. Lijkt dit je wel wat? Kom dan nu in beweging! Je kunt bij mij terecht voor runningtherapie. Je kan bij mij ook terecht voor hardlooptrainingen zoals Bewust Hardlopen en Lekker Lopen met Lucie.


Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is een methode waarbij heel rustig hardlopen wordt ingezet om stress gerelateerde klachten weg te nemen. Het is goed om hierbij aan te geven dat het niet de primaire doelstelling is om je conditie te verbeteren en de meest indrukwekkende sportprestaties te leveren. Dit zou wel de nodige voldoening geven maar dit gaat in eerste instantie letterlijk een stap te ver! Runningtherapie is hardlopen met een lage hartslag met als doel je algehele conditie te verbeteren waarbij de focus vooral ligt op je mentale conditie.

Voor wie is hardlooptherapie bedoeld?

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer je last hebt van somberheid, lusteloosheid, een opgejaagd gevoel of andere stress gerelateerde klachten, het een goede keuze is om letterlijk in beweging te komen. Regelmatig (hard) lopen helpt om deze klachten structureel te verminderen. Hardlooptherapie is dan ook een prima aanvulling op gesprekstherapie en/of medicatie. Sterker nog: runningtherapie is een traject waarbij het praten in eerste instantie ondergeschikt is aan bewegen!

Het bovenstaande roept wellicht de vraag op voor wie hardlooptherapie bedoeld is.  We kunnen hierin kort zijn: runningtherapie kan effectief zijn voor iedereen die last heeft van klachten zoals stemmingsklachten, depressies, stress, slapeloosheid, lusteloosheid en/of angst en paniekaanvallen. Wist je dat runningtherapie ook uitstekend werkt bij het aanpakken van Long-COVID klachten?

hardlopen over brug

Hoe werkt running therapie?

Het belangrijkste medicijn voor de bovenstaande klachten is dus hardlopen. Je vraagt je bij het lezen hiervan wellicht af hoe running therapie werkt. Runningtherapie draagt bij aan sneller herstel van stress gerelateerde klachten en zorgt voor een algeheel beter gevoel. Dit positieve gevoel wordt veroorzaakt door alle “stofjes” die aangemaakt worden in je hersenen. De stofjes die je aanmaakt met runningtherapie zijn onder andere de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en serotonine. Heel eenvoudig uitgelegd zijn dit hormonen die je dus blij maken en je herstel bevorderen. Op deze manier kom je in een opwaartse spiraal van herstel. Running therapie kan gecombineerd worden met coaching maar is ook in te zetten naast andere vormen van therapie.

Wat levert running therapie op?

 • Rust in je hoofd
 • Je komt lekkerder in je vel te zitten
 • Je kunt beter slapen
 • Een verbeterde algehele conditie
 • Een beter zelfbeeld en zelfvertrouwen
 • Leren omgaan met belasting en belastbaarheid
 • Beter functioneren van ademhaling, hart en bloedvaten
 • Je ervaart minder lichamelijke klachten
 • Je krijgt meer energie
 • Je krijgt een scherpere concentratie en verhoogde creativiteit

 

Gespecialiseerde runningtherapeut voor iedereen uit Utrecht en omgeving

Ik ben een gespecialiseerde runningtherapeut voor iedereen uit Utrecht en omgeving. Ik laat je ervaren dat je wanneer je aan je conditie werkt, je meer energie zult krijgen. We beginnen vanzelfsprekend niet meteen met het verleggen van je sportieve grenzen. In het begin volstaat het maken van een korte wandeling. Stap voor stap (in dit geval letterlijk) bouwen we het op. We bouwen het traject volledig in jouw tempo op. Er komt een moment dat je de energie voelt om wat te gaan joggen. Dit is zeker een goed teken want zo stimuleer je jouw lichaam om te blijven herstellen. We kunnen er op dat moment dan voor kiezen om wat te gaan hardlopen. De sessies worden gecombineerd met ontspanningsoefeningen. Na inspanning komt ontspanning. Op deze manier ga je rustig en vooral op een bewuste manier hardlopen en ga je op weg naar een ontspannen leven.

Zo ga ik te werk

Een traject Runningtherapie start met een vrijblijvende kennismaking. Het is zeer belangrijk dat er een klik is tussen ons want we gaan samen op pad. Is dat het geval? Dan ontvang je een aantal vragenlijsten om je gezondheid in kaart te brengen. We spreken af hoe vaak je samen wil trainen en gaan van start. Tussendoor ontvang je huiswerk en ga je zelf af en toe een lekker stukje lopen.

Een sessie duurt ongeveer een uur. In dat uur is er aandacht voor ademhaling, lichaamsbewustzijn, plezier en zelfvertrouwen. Een uurtje runningtherapie bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Warming up
 • Spierversterkende oefeningen
 • (Hard)lopen
 • Cooling down
 • Ademhalingsoefeningen.

Het programma wordt aangepast aan jouw persoonlijke wensen en doelstellingen. Het traject kan ook op ieder gewenst moment worden gewijzigd als de situatie hierom vraagt. Het bewegen en het plezier hierin ervaren staat voorop! Bekijk maar de onderstaande video hoe er ingespeeld kan worden op jouw situatie.

Om een nieuwe gewoonte aan te wennen is tijd nodig. Om die reden duren runningtherapie trajecten minimaal 12 weken. Ik bied dit soort trajecten aan in Utrecht en omgeving. Er kan op individuele basis gewerkt worden maar ook in een groep van maximaal 4 deelnemers. Zoals aangegeven hoef je geen geoefende sporter te zijn om deel te nemen aan  runningtherapie.

Heb je interesse om vrijblijvend met mij kennis te maken om af te stemmen wat ik voor je kan betekenen op gebied van runningtherapie? Neem dat gerust contact met mij op.

Tarieven runningtherapie

 • Runningtherapie: individueel, 12 weken 2 x per week à € 60,- per sessie van 1 uur. (bij vooruitbetaling ontvang je 1 sessie gratis). Runningtherapie is ook mogelijk in groepsverband met maximaal 4 deelnemers.

Bij 2 deelnemers: 50,- per deelnemer per keer

Bij 3 deelnemers: 40,- per deelnemer per keer

Bij 4 deelnemers: 35,- per deelnemer per keer

 • Combinatie pakket coaching en Runningtherapie: 12 weken 2 x per week Runningtherapie en 5 x Coaching (bij vooruitbetaling betaal je 24 sessies Runningtherapie en 4 coachsessies van een uur)

Genoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW
Bij annulering van individuele afspraken minder dan 24 uur voor de afspraak wordt het afgesproken tarief in rekening gebracht.

 

Vergoedingen

Verzekering: ik ben geregistreerd als runningtherapeut bij de Beroepsvereniging van running therapeuten (BRTN). Een aantal verzekeraars vergoeden de kosten van runningtherapie (gedeeltelijk). Informeer dus zeker bij je ziektekostenverzekeraar of je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding in het kader van gezondheid- en beweegprogramma’s.

Eigen bedrijf: ben je zelfstandige dan kan je de kosten van coaching en runningtherapie aftrekken als 'coachen/ persoonlijke ontwikkeling'.

Werkgever: je werkgever is mogelijk bereid om de kosten van coaching/runningtherapie te vergoeden. Dit kan in geval van burn-out zijn als je bent uitgevallen en (deels) arbeidsongeschikt thuis bent maar ook preventief bij stress- gerelateerde klachten. Werk je nog wel maar heb je stress-gerelateerde klachten? Informeer dan of je preventief de Runningtherapie mag volgen. Ook je scholings-/ontwikkelbudget mag soms ingezet worden voor coaching of runningtherapie. Informeer bij je werkgever/ HR naar de mogelijkheden.

 

Zo hebben anderen mijn runningtherapie ervaren:

“Ik wilde rennen. Lange stukken, onafgebroken, met de vaart in de benen. Waarom eindigde ik alsmaar met blessures? Lucie liet me zien en voelen dat deze wens niet alleen over hardlopen gaat, maar ook over mijn sociale leven.
Ik wilde geven. Heel veel geven, het liefst aan iedereen die wat met me doet. Waarom voelde ik alsmaar dat ik daarin tekort schoot? Door tijdens de trainingsmomenten te vertragen en stil te staan bij mijn eigen lijf en energie, heb ik ervaren waarom het belangrijk is om me allereerst op mijzelf te richten en van daaruit keuzes te maken. Keuzes over hardloopafstanden, keuzes over momenten van rust en momenten van contact.
Ik vond het fijn (en gezellig!) om met Lucie te trainen. Fijn omdat ze me leerde om met een andere focus naar de sport te kijken. Niet naar doelen in de vorm van afstanden en hoeveelheden, maar als bron van kracht en energie.
Lucie kan haar aandacht goed verdelen. Ze is geconcentreerd en doortastend in haar coaching. Ik hou van haar confronterende en uitnodigende vragen. Ze heeft daarmee een ander licht op mijn overpeinzingen laten schijnen!“


Wil je ontdekken voor welke hardlooptrainingen je nog meer bij mij terecht kunt?
Misschien is Bewust Hardlopen of Lekker lopen met Lucie wel iets voor jou!